3.6.2014

Maailman paras raparperipiirakka ja raparperimehu

Jos haluat yhden hyvän raparperipiirakkaohjeen, niin se on tämä: Maisemakahvilan raparperipiirakka. (Ohjeen olen bongannut täältä.) Tämä on joka kesä ihan must. Välillä myös talvella, raparperipaloja kun on helppo pakastaa valmiina annoksina tai voit käyttää myös marjoja.


"Maisemakahvilan raparperipiirakka on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, joka hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin." sanotaan tuolla ohjesivulla, ja niinpä kyllä hurmaa. Joka kerta, kun olen tarjonnut tätä, on kysytty ohjetta.

Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa
 
Pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
 
Täyte:
1 l raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250g)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
 
Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta
 
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon.
Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna.
Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
3. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja,
myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.
4. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle.
 Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista raparperipiirakkaa
175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Tarjoa Maisemakahvilan raparperipiirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.
 
VINKKI: Toisen maitorahkan voi korvata sitruuna- tai omenakanelirahkalla.
Maisemakahvilan raparperipiirakan reseptin antoi Hämeenkyrön
maisemakahvilan emäntä Katariina Pylsy.
 
Itse korvasin tällä kertaa toisen rahkoista Valion maustetulla vaniljarahkalla ja laitoin sokeria vähän vähemmän, kuin ohjeessa sanotaan. Yleensä olen vaniljakastikkeen vankkumaton ystävä, mutta tällä ohjeella tulee niin mehevää piirakkaa, että se maistuu mainiosti ilman mitään lisukkeitakin.
 

 
Lisäksi tarvitset: virvokkeita leipurille ja kaksi nukkuvaa pilttiä.
Vihreä valo -> GO!
 
 

 
Unohdin kuvata rahkaseoksen levittämisen jälkeisen työvaiheen, että siinä joudut nyt käyttämään omaa mielikuvitustasi. Näköjään ne nukkuvat lapsosetkaan eivät takaa sataprosenttista keskittymistä.


 
Kun aina ja kaiken kanssa ei voi nauttia shampanjaa,  Mikäpä sen parempi kyytipoika raparperipiirakalle kuin raparperimehu.
 
 
Kaipasin mammatreffejä varten ohjetta, jolla saa tehtyä mehua nopeasti, ja tämän löysin. Laitan ohjeen tähän, vaikka tehtiinkin tietysti lopuksi lähes kaikki eri tavalla...
 
Ainesosat:
 
1,5 kg raparperia
1 sitruuna
2,5 l vettä
500 g (6 dl) sokeria / 1 l siivilöityä mehua
 
Ohjeella valmistat noin 3 litraa raparperimehua.

1. Huuhtele raparperin varret. Pilko raparperit ja sitruuna ohuiksi viipaleiksi.
Mittaa raparperipalat ja vesi kattilaan, keitä noin 15 minuuttia.
Älä sekoita, ettei mehusta tule sameaa. Jäähdytä puolisen tuntia.
2. Siivilöi raparperipalat mehusta. Anna valua hetki ja mittaa mehun määrä.
3. Lisää sokeri, osa voi olla myös ruokosokeria. Keitä seosta,
kunnes sokeri on liuennut mehuun. Kaada raparperimehu puhtaisiin pulloihin.
Raparperimehu säilyy kylmässä muutaman päivän.
 
Meillä homma meni yllättäen taas säätämiseksi. Kehotan olemaan minua realistisempi valitessasi keittämiseen sopivan kokoista kattilaa. Pääset pikkuisen helpommalla. Lisäksi tuo "älä sekoita" -kohta on helpommin toteutettavissa.
 
Huomaat koon olevan riittämätön viimeistään, kun raparperipalat kurkistelevat iloisesti reunan yli.

Lisäksi huomaan näin jälkeenpäin unohtaneeni jäähdyttää mehun välillä. Sitruunaa ei ollut, joten käytin sitruunamehutiivistettä jääkaapista. Laitoimme myös sokeria reilusti vähemmän, kuin ohjeessa neuvotaan. Mies kävi auttamassa sörsselin siirtämisessä kattilasta toiseen, ja heitti samalla kuumaan mehuun sokeria oman makunsa mukaan. Mehua tuli kolmisen litraa ja (ruokokide)sokeria laitettiin 5 dl.

Säätämisestä huolimatta lopputulos oli oikein onnistunut. Me laimensimme mehua suhteessa 1 osa mehua + 1 osa vettä, mutta sen voi jokainen tehdä oman makunsa mukaan. Kokeile vaikkapa Vichyn kanssa!

Kokeile ja kerro mitä pidit!
 

 
 



 


4 kommenttia:

  1. Ihanaa!! Juuri mietiskelin mitä tarjoan viikonlopun vieraille ja tässähän se! Kiitos ohjeista ja vinkeistä, pakko on kokeilla näitä molempia :).

    Ja niin kauniit kuvatkin olet ottanut pulloista :).

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Toivottavasti maistuvat :) Kerro sitten, miten kävi!

    VastaaPoista
  3. Tein piirakan (herkullista) ja mehun (lämpimänä ainakin hyvän makuista). Ja mehun kanssa kävi samalla tavalla, vaikka talon suurin kattila oli käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, hienoa, että maistuivat! :) Mehumäärä se tosiaan salakavalasti yllättää :D

      Poista