Mummin viisaudet elämän varrelle

8.4.2014

 
Mummit ovat lähellä sydäntäni. Oma Mummini oli maailman viisain ja rakkain ihminen ♥

Mummini kuului siihen ihmisryhmään, joka pesee ja säästää jugurttipurkit ja einessalaattirasiat. He pesevät ja säästävät leipäpussit. Paistavat makaronilaatikon seuraavana päivänä pannulla. Tekevät aina matkalle eväät. (Siitä huolimatta Jari-Pekkaa ei ohiteta pysähtymättä.) Mankeloivat lakanat ja silittävät alusvaatteet. Vaihtavat verhot ja pöytäliinat jouluksi ja pääsiäiseksi. Pyyhkivät tunnollisesti pölyt kristallikruunun joka kristallista ja ihailevat sitten sen loistoa.

Nämä ovat ihmisiä, joille käsitöiden tekeminen on yhtä luontaista ja vaivatonta kuin hengittäminen. Joille mies- ja naisystävät ovat "kavereita". Joille karppaus on vähämielistä huuhaata. Jotka asioivat Rautakirjassa R-kioskin sijaan. Jotka rullaavat hiustenpesun jälkeen papiljotit päähän ja istuskelevat pää jalallisen hiustenkuivaajan uumenissa. Joille on kunnia-asia lähettää paketti synttäreiksi ja ainakin kortti nimppareiksi.

Mummi katseli sillä silmällä Eric Forresteria ja Ben Matlockia, nämä kun olivat niin miellyttävän oloisia miehiä. Hänellä oli aina pilkettä silmäkulmassa. Hän kertoi nauraen esimerkiksi ukkini velmusta äidistä, joka oli ostanut junamatkalle evääksi kaksi banaania. Kun matkaseuralainen oli ihmetellyt miksi hän osti kaksi, tämä oli silmää iskien tuumannut syövänsä toisen.

Mummi pysyi loppuun asti omana itsenään. Olimme toivoneet lasta pitkään. Kun se onnellinen päivä lopultakin koitti, että sain soittaa hänelle ja kertoa olevani raskaana, Mummi onnitteli ja sanoi, että onpa ihana uutinen. Sitten kysyi, että oliko se vahinko.

Mummien sanaa kannattaisi aina uskoa, siinä ei voi mennä pahasti vikaan. Ajattelin listata joitain oman Mummini viisauksia, jotka ovat jääneet mieleen. Olisin kyllä kovin kiinnostunut kuulemaan muidenkin mummien elämänohjeita.

Huolehdi, että päälläsi on aina puhtaat ja siistit alusvaatteet. Jos vaikka joudut onnettomuuteen.

Minkä teet, tee kunnolla.

Älä istu kylmällä kivellä.

Pidä koti aina siistinä. Niin siistinä, että jos Marttaseuran palkintojenjakokomitea tulisi käymään, pokaali heltiäisi. (Hah! Ihan kaikkia viisauksia on mahdotonta noudattaa...)

Älä koskaan jätä kosteaa vaatetta (tai muuta kangasta) pitkäksi aikaa myttyyn.

Kun menet ihmisten ilmoille, sipaise ainakin vähän huulipunaa ja hajuvettä. Lisäksi Mummi laittoi aina helmet kaulaan.

Flunssaa Mummi lääkitsi, kuten varmasti kaikki maailman mummit, jollain kamalan makuisella valkosipulisörsselillä, joka karkottaa taudin lisäksi koko naapuruston. Reseptiä en valitettavasti tiedä/muista, tai olen muuten vaan blokannut mielestäni.

Toki Mummi viljeli aktiivisesti myös perinteisiä klassikoita:

Mies se tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjännaurajasta.

Minkä taakseen jättää, sen eestään löytää.

Itku pitkästä ilosta.

Mitä huono huokaa? (Tämän merkitys on itselleni jäänyt vähän hämärän peittoon...)

Itselläni on elettyä elämää mittarissa jonkun verran. Luonnollisestikaan samaan määrään viisautta en vielä Mummin kanssa yllä, enkä usko, että tulen koskaan yltämäänkään. Jotain olen kuitenkin matkan varrella oppinut. Toivoakseni opin vielä paljon lisää.

Omat viisauteni:

Älä hyvä ihminen hävitä vanhoja päiväkirjojasi. Älä, vaikka kuinka nolottaisi. Kadut myöhemmin. Itse poltin ne aikoinaan ja kyllä kaduttaa.

Siivoa puurosotkut pian. Ja siis todellakin pian. Mies joskus naureskeli, että puurosta voisi tehdä avaruussukkuloita, sen verran tuhtia tavaraa se kuivuttuaan on.

Ole rehellinen. Itsellesi ja muille. Pääset paljon helpommalla.

Harvalukuisiksipa jäivät nuo omat viisauteni. Nykäsen Matillakin on useampia. Eikä voi kuin todeta, että niissä on kyllä ihan oikeasti ajatusta:

"Jokainen tsäänssi on mahdollisuus."
"Kihlat meni, mutta suhdetoiminta jatkuu."
"Huominen on aina tulevaisuutta."
"Kun ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta kun se ei nuku, se voi saada vaikka kalan."
"Ei ole eukkoa näkynyt kolmeen viikkoon juu. Olen tällä hetkellä akaton, mutta luonnollisestihan en kauan. Naisiahan on maailmassa kuin mannaryynejä."

Ja mikä parasta: "Elämä on ihmisen parasta aikaa."

(Nämä vain muutaman parhaan mainitakseni. Lähde: Wikisitaatit. Suosittelen lämpimästi tsekkaamaan, jos haluat piristystä päivääsi. Mikä on sinun suosikkisi?)
PS. Ärsyttävää, kun on jo kirjoittaessaan varma, että unohtaa jotain oleellista. Varaan oikeuden lisätä jotain jälkikäteen.

4 kommenttia:

 1. Minullakin oli ihana mummo.Karjalainen.
  Kun hän odotti minua kylään, lettujen tuoksu leijaili jo käytävään.
  Pienenä yökylässä mummon luona nukuin aina sängyn alta vedettävässä laatikossa. Sieltä katselin seinällä olevaa taulua jossa olevassa mökin ikkunassa loisti aina valo, jotain pimeässä loistavaa maalia. Taulun olivat hänelle myyneet ovelta ovelle kauppiaat kovaan hintaan.Ja söin salaattia suoraan parvelleella olevasta laatikosta.
  Hän muisti aina varoittaa minua että parvekkeella ei saa kiipeillä, pää painaa niin paljon että sieltä voi tippua. Muistan vieläkin. Enkä kiipeile.
  Teininä oli ihana mennä mummolle lepäämään. Kun sohvalle kävi pitkälleen, nukahti aina heti. Taustalla kuului kun mummo kertoi tarinoitaan ja havahtui puolen tunnin välein kaappikellon ääneen. Sitten soiteltiin yhdessä sähköuruilla Tonava kaunoinen. Korvakuulolta, kumpikaan ei osannut nuotteja. Mummo taisi välillä laulaakin.
  Maailman ihanin mummo. Yhdeksän lapsen äiti. Ei ikinä tuominnut ketään vaikka mitä pöljää olisi tehnyt. Otti aina avosylin vastaan. Ja aina oli pöytä koreana.
  "Kylläsen mahan viereen on hyvä nukahtaa. "
  "Syökää niin että maha rutajaa."
  Hänen nimensä oli Katri Liina, yhdeksän lapsen äiti.

  VastaaPoista
 2. Ihana kommentti! Mummot ♥ Ja niin on mummojen juttu tuo ruualla rakastaminen :)

  VastaaPoista
 3. Mahtava postaus! Mummoni, tai meillä mamma, oli uskomattoman tärkeä henkilö minulle. Inspiroiduin kirjoituksestasi niin, että päätin kirjoittaa oman postaukseni hänestä asap!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, oli kiva aihe kirjoittaa :) Oon niin mummo-lover! Olen asunut Mummini kanssa kymmenvuotiaasta lähtien, eli on kyllä ollut mulle ihan superhyperextratärkeä ihminen <3 Sitä en koskaan lakkaa suremasta, ettei ehtinyt nähdä meidän poikia.
  Jään innolla odottamaan sun mammapostausta. Ja miksipä et tarttuisi lisäksi onnellisuushaasteeseen, vink vink :)

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.