7 x New York -vinkki

1.2.2018

New York. Valtava, kiihkeä, värikäs, sykkivä, elämää pursuileva metropoli, josta löytää joka kerta jotain uutta. Ensikertalaisenkin on kuitenkin mahdollista ottaa Manhattan haltuun melko kattavasti. Kaupungissa on helppoa liikkua niin jalkaisin, kuin metrollakin, ja kartan avulla suunnistaminen on helppoa.

1. NÄKÖALAT

Suosituin (ja toki klassinen) näköalapaikka lienee Empire State Buildingin huippu. Rockefeller Centerin huipulla, Top of the Rockissa, on kuitenkin kuulemma yhtä hieno näköala, mutta huomattavasti vähemmän ruuhkia. Olen toisaalta kuullut joskus myös päinvastaista, hmm...? Itselläni on kokemusta vain Empire State Buildingistä.

Nähtävyydet kannattaa pyrkiä näkemään heti aamulla ovien auetessa, jo tunnin päästä on melkoiset ruuhkat. Se onnistuu meikäläisiltä yleensä helposti, kun aikaerosta johtuen tulee herättyä aikaisin.

Näköaloja voi ihastella myös New Yorkin ja itse asiassa koko USA:n korkeimman rakennuksen, 541 metrin (ja 104 kerroksen) korkeuteen kohoavan, uuden One World Trade Centerin, huipulla: One World Observatory, eli Freedom Tower.



2. VAPAUDENPATSAS JA ELLIS ISLAND

Hudson-joen suulla, Liberty Islandilla, sijaitseva Vapaudenpatsas on kiehtova must-see -kohde, joka sattuu ainakin valoisaan aikaan silmään jo taksimatkalla JFK:lta Manhattanille. Vapaudenpatsas on monesti ruuhkainen ja sinnekin kannattaa suunnata jo varhain aamulla.

Vieressä sijaitsevalla Ellis Islandilla on myös museo. Saarella sijaitsi 1892-1954 maahanmuuttajien vastaanottokeskus, jonka läpi miljoonat siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin.

Jos haluaa hengailla leppoisasti, yksi kiva juttu on ilmainen Staten Island Ferry. Lautalta näkee samalla kätevästi Vapaudenpatsaan ja Manhattanin skylinen. Jos ei halua retkelle Staten Islandille, voi tehdä vain edestakaisen pyörähdyksen.


3. MUSIKAALIT

Tietysti musikaalit!

Ja tietysti, jos mukana on isompia lapsia, suosittelisin ihan ehdottomasti käymään jossain koko perheen musikaalissa (esim. Leijonakuningas) Broadwayllä! Ei ehkä heti matkan ensimmäisenä iltana, sillä aikaerosta johtuen unonen tulee helposti aikaisin.

Times Squarellä on Tickets-koju, josta saa lippuja edullisesti tuntia-kahta ennen näytöksiä :)

Yritimme kerran kollegan kanssa ostaa lippua suoraan teatterista, mutta näytös oli kuulemma loppuunmyyty. Times Squaren lippukojulta saimme kuitenkin liput ostettua - ja halvemmalla, kuin teatterin omasta lipunmyynnistä!

Itse olen nähnyt Broadwayllä Mamma Mian ja Phantom of the Operan, jotka molemmat olivat ihania! Tosin Phantomia katsoessani olin raskaana ja väsähtänyt. Nukuin kaikki puheosuudet ja heräsin aina, kun laulu alkoi :D Se oli muistaakseni matkamme kolmantena iltana.

4. TIMES SQUARE

Must see -paikka. Ihana, ihana tunnelma, joka on koettavissa vain ja ainoastaan täällä. Maailman kuuluisin aukio, joka on aamuvarhaisella ihanan autio.




5. OSTOKSET

Jo yksinään Manhattanilla shoppaillessa saa kyllä pennosensa kulutettua. Tämä vinkki on kuitenkin lähinnä Manhattanin ulkopuolelle.

Jos nimittäin viivyt Nykissä kauemmin, suosittelen ehdottomasti käymään Manhattanin ulkopuolelta (esim. New Jersey) löytyvissä ostoskeskuksissa, esim The Mills at Jersey (outlet-mall).

Jerseyn puolelta löytyy lisäksi paljon muitakin, kuin outlet-malleja.



6. SIGHTSEEING-RISTEILY

Talvella ilma voi olla välillä jäätävä (molemmilta puolilta joelta puhaltava viima, hrrr), joten itse en ehkä tekisi silloin vene-sightseeingiä.

Kesähelteellä on kuitenkin kiva vilvoitella sellaisella, siis Manhattanin kiertävällä laivalla.

Suosittelen valitsemaan risteilyn, joka kiertää vain Manhattanin eteläkärjen, pohjoispuolella ei ole juurikaan nähtävää. Tosin tukahduttavalla helteellä laivalla on miellyttävää istuskella ihan muuten vaan (vaikkapa risteilyllä myytävien viilentävien juomien kera).

Jos raha ei ole este, eikä edes hidaste, voi tehdä myös helikopteri-sightsarin Manhattanin yllä. Itseltäni se on vielä toistaiseksi jäänyt väliin :D


7. STAND UP / JAZZ-KLUBIT

Saimme Miehen kanssa Nykissä ollessamme kollegaltani liput stand upiin sillä ehdolla, että käytämme ne, ja nautimme myös lippuihin kuuluneet juomat. Viidestä esiintyjästä neljä olivat ihan superhauskoja, nauroimme koko ajan vedet silmissä - ja ymmärsimme kaiken, huolimatta nopeasta englanninkielisestä verbaalisesta tykityksestä ja väsähtäneisyydestämme. Viidennellä esiintyjällä oli kehnot jutut, ja hän onnistui vielä loukkaamaankin yleisöä - hänet buuattiin ulos lavalta :D

Nykissä on myös mielettömästi ihania, tunnelmallisia pikku jazz-klubeja - suosittelen pistäytymään niissä.


Lisäksi bonusvinkit:

Erityisesti Mies tykkäsi Intrepid Sea, Air & Space Museumista, ja olihan se minustakin ihan mielenkiintoinen ;)

Koko perheelle sopii Luonnonhistoriallinen museo dinosauruksineen. (Aukioloajat ja lisätietoa täällä)

Jos itse viipyisin New Yorkissa pidempään, kävisin ehdottomasti ihastelemassa Long Islandin majakoita, eritoten Fire Island Lighthousea, mutta myös noin pariakymmentä muuta. Oih, tuonne on pakko päästä vielä joskus!

Pidemmällä reissulla menisin myös Coney Islandiin huvipuistoilemaan ja rantalomailemaan.

Valokuvauksesta kiinnostuneille superhyvä kameratarvikekauppa B&H, josta olen aiemmin kirjottanut täällä. Uusia ja käytettyjä kameroita ja oheistarvikkeita.

Spidermanistä tuttu Flatiron Building, josta kirjoitteli taannoin Karoliina From Karoliina -blogissa.

Voi myös tehdä opastettuja kiertoajeluita tai retkiä esim. Carrien portaille tai Frendien talolle. Tai vanhemmat mohikaanit vaikkapa Bill Cosby Show´n portaille :D Täällä muuten hyvä Anna-lehden juttu elokuvakaupungin kulisseista.

Ja tietysti Manhattanilla on ihanaa vain kierrellä ympäriinsä katselemassa ihmisiä ja värikästä vilinää.










Kaupunginosista kannattaa tsekata ainakin Chinatown, Little Italy ja SoHo, sekä tietysti myös Central Park ympäristöineen. Myös Brooklyn Bridge on upea ja legendaarinen.

Tee kävelylenkki Chinatownissa ja käy ihastelemassa Brooklyn Bridgeä. Siitä lounaalle (PIZZAA ) ja cappuccinolle Little Italyyn, minkä jälkeen SoHoon kiertelemään putiikkeja.


(Kartta täältä.)


Mielestäni Manhattan on kauneimmillaan ja viehättävimmillään keväällä, kirsikankukkien aikaan.



Mitä New York -vinkkejä teillä on takataskussa?


8 kommenttia:

  1. Olipa todella mielenkiintoinen postaus ja sisälsi paljon hyviä vinkkejä tulevaa reissua varten. Tässähän nousee matkakuume ihan uusiin lukemiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D En kyllä usko, että yhtään haittaa jos odotukset ovatkin korkealla - tuo kaupunki ihan varmasti täyttää ne silti <3 Ihanaa reissun odotusta!!! :)

      Poista
  2. Tosi mielenkiintoinen postaus ja upeat kuvat! :)

    VastaaPoista
  3. Oi miten ihana postaus ja mitä kuvia! Tuo New York on kyllä listassa "Joskus nähtävä.." Täytyykin laittaa taas lotto vetämään:) On kyllä niin upea kaupunki ja paljon on nähtävää! Kiitos näistä vinkeistä♥ Ihanaa alkanutta helmikuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päde! :) Ja ei kun lotto vetämään ja sinne vaan! Sitten vois jo ottaa sen helikopteriajelunkin :D Ihanaa helmikuuta sinulle myös <3

      Poista
  4. Ihanat kuvat!
    Oli mielenkiintoinen postaus!
    New Yorkissa haluan joskus päästä käymään.
    Liityin samalla lukijaksi.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari <3 Ja kyllä ihan ehdottomasti kannattaa mennä tuolla käymään, jos tulee tilaisuus! Kiva juttu, minä liityin myös lukijaksesi. Kivaa viikonloppua! <3

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.