Piiraan maku makea

30.8.2016

Alan Bradleyn dekkarit ovat olleet viime aikoina paljon esillä - ainakin minusta tuntuu, että niihin on törmännyt joka puolella - ja sen verran kiinnostaviltahan ne vaikuttivat, että lainasin kirjastosta sarjan ensimmäisen: Piiraan maku makea.

Ja mikäs siinä, sehän oli ihan kiva. Olisin ehkä tykännyt vielä enemmänkin, mutta luin ennen tätä sen Rei Shimuran (täällä), joka oli mielestäni paljon mukaansatempaavampi. Jos kuitenkin tykkäät Agatha Christiestä, Viisikoista ja muista semmoisista, niin varmasti tykkäät myös tästä. Alku tuntui jotenkin tahmealta, mutta onneksi kuitenkin sinnittelin. Olen jo kauan sitten tehnyt päätöksen, että koska elämä on lyhyt, enkä ehdi ikinä lukea maailman kaikkia hyviä kirjoja, jätän suosiolla kesken, jos joku ei hetkenkään päästä kolahda. Ja ihan viihdyttävähän tämä oli, vaikka yleensä kyllä odotan kirjoilta vähän enemmän, kuin "ihan kiva" -fiilistä.

Kyseessä on veikeä salapoliisitarina 1950-luvulta. Sankarittarena on 11-vuotias Flavia-tyttönen, joka asustelee perheineen suuressa Buckshaw´n kartanossa Englannin maaseudulla. Flavia rakastaa kemiaa ja arvoituksia, ja kun perheen puutarhasta löytyy murhattuna salaperäinen kulkija, hän päättää ratkaista arvoituksen itse.

Vaikka kirja ei ihan täysillä minuun kolahtanutkaan, niin paljon, paljon pisteitä kirjoittajalle erittäin mielikuvitusrikkaasta tarinasta ja kuvailevasta kielestä. Kirja toimisi varmasti elokuvana, sen verran kuvaukselliselta ja hurmaavalta niin kartano, kuin maaseutukin oli saatu kuulostamaan. Ja aion kyllä jossain vaiheessa tarttua sarjan muihinkin kirjoihin. Seuraava eli Kuolema ei ole lasten leikkiä odottaakin jo hyllyssä.

PS. Piti oikein tsekata, ja näköjään sarjan elokuvaoikeudet on jo ehtinyt ostamaan ohjaaja Sam Mendes :D Hitto kun missasin ne ;) Mendes on muuten ohjannut mm. 007 Skyfall -Bondin ja yhden ehdottomasti all time favourite -elokuvistani, American Beautyn. Että aion kyllä sitten vilkaista nämäkin, kunhan joskus ilmestyvät...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.