Kuvaajaidoli: Sally Mann

21.8.2016

Päätin poimia blogiin silloin tällöin jonkun minuun erityisesti vaikutuksen tehneen valokuvaajan.

Ensimmäisenä vuorossa on amerikkalainen Sally Mann.

1.5.1951 syntynyt kuvaaja on tullut tunnetuksi erityisesti Immediate Family -kuvakokoelmallaan (1992), jonka kuvat esittivät hänen lapsiaan toisinaan vähäpukeisina, toisinaan ikävissä tilanteissa: nenä verta vuotavana, itkevänä, silmäkulma turvonneena. Kokoelman julkaisun aikaan lapset olivat 12, 10 ja 7-vuotiaita ja Mann oli dokumentoinut heidän elämäänsä kahdeksan vuoden ajan ikuistaen niin hyönteisten puremat, päiväunet kuin kastuneet sängytkin.

Mann kertoo, että kukin perheenjäsen sai itse päättää mitkä kuvat kokoelmasta saa julkaista. Esimerkiksi Emmett (tuolloin 13) oli halunnut vähäpukeisten kuvien sijaan poistaa kuvan, jossa muutoin näytti mielestään hölmöltä.

Mann sai paljon kiukkuista palautetta ja huono äiti -syytöksiä. Hän itse katsoo olleensa kuin kuka tahansa äiti ja tasapainoilleensa jossain coolin ja tiukan äidin välimaastossa, vaatien lapsiltaan hyvää kielenkäyttöä, kohteliaisuutta ja lautasen tyhjäksi syömistä. Omien sanojensa mukaan hän oli omistautuva äiti, joka vei ja haki lapsensa koulusta joka päivä, osallistui näiden harrastuksiin, vaihtoi lakanoita keskellä yötä ja siivosi oksennuksia.

Mann on onnistunut vangitsemaan valokuviinsa ihan mielettömän valon ja tunnelman! TIME-lehti valitsi Mannin vuoden 2001 parhaaksi valokuvaajaksi.

Lisää Mannista voit lukea vaikkapa tästä The New York Timesin artikkelista tai näiltä virallisilta sivuilta. Kannattaa vilkaista myös googlen kuvahakua aiheesta.


Mitäs tykkäät? Kolahtavatko?


Kuvat: www.sallymann.com


2 kommenttia:

Sisällön tarjoaa Blogger.