Soijarouhemakaronilaatikko ja rieskat

5.5.2015

Mulla oli tarkoitus laittaa ohje pelkästään herkullisiin rieskoihin, mutta semmoinen vahinko kävi, että onnistuin valmistamaan ihan huippuhyvää makaronilaatikkoa soijarouheesta, niin pitäähän senkin ohje tänne laittaa ;)




Olen ollut syömättä lihaa viime syksystä asti.

En laske niitä kahta kertaa, jolloin söin lihaa vahingossa, kun alussa lihattoman syöjän identiteetti ei ollut vielä kovin vahvasti rakentunut :D Enkä myöskään joulukinkkua, sillä olin päättänyt jo lihasta luopuessani, että joulukinkkua vielä pikkuisen maistan. Maistoin talvella kerran myös vähän lihapiirakkaa, jossa oli riistaa.

Näitä tapauksia lukuun ottamatta lihaton ruokavalio on pitänyt, enkä ole hetkeäkään päätöstäni katunut!

Tänään rupesin kehittämään muulle porukalle valmiiksi jotain ruokaa siltä varalta, että joudun itse lähtemään työreissuun. Mies on ruuanlaitossa meikäläistä kätevämpi, mutta se minusta aina niin kivaa, jos ruoka on valmiina kun tulee poikien kanssa kotiin, että mielelläni ilahdutan ja teen jotain valmiiksi härdelliä helpottamaan.

Eilen ei käyty kaupassa sen suuremmin, kuin hakemassa illaksi pannaritarpeet (tuli muuten hyvää, laitan ohjeen tänne jossain vaiheessa!), joten piti tutkia mitä kaapista löytyy.

No, sieltähän löytyi joskus kaaauan sitten pahan päivän varalle ostamani soijarouhepussi. Paha päivä oli näköjään nyt :D Parasta ennen -päiväys taisi olla tämän vuoden puitteissa, eli aika kauan pussi on varmaan käyttöä odottanut. Tuli kuitenkin niin hyvää makaronilaatikkoa, että eipä pussukka odotellut turhaan!

Löysin netistä useita ohjeita (esim. tämän), joita vähän sovelsin itselleni sopivaksi.

Tässä ainekset:

4 dl vettä
1 kasvisfondi
2 dl soijarouhetta
5-6 dl täysjyväpastaa
1 sipuli (itse kyllä tällä kertaa lintsasin ja heitin pannulle pakkasesta valmiita sipulikuutioita...)
(valkosipulia halutessasi)
öljyä/rasvaa
mausteita:
minulla tällä kertaa musta- ja valkopippuria,
paprikaa, grillausmaustetta, ripaus roasted garlic & pepper -sekoitusta
ja muutama rouhaisu merisuolaa
ketsuppia tai tomaattipyrettä
6 dl maitoa
2 munaa

Pinnalle juustoraastetta, itse suosin voimakkaan makuisia juustoja.

Maidon korvasin kauramaidolla. Pikkuveljen vatsa kestää jo nykyään pieniä määriä maitoon tehtyä ruokaa, ja esim. juustoja, mutta suuremmat maitomäärät korvaan vielä kauraversiolla. Lisäksi versioni jäi lasten takia melko vähäsuolaiseksi, pelkästään aikuisille syöjille lisäisin suolan määrää.

Kiehauta vesi ja kasvisfondi. Keitä soijarouhetta liemessä n. 5 minuuttia.
Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
Hienonna sipulit. Kuumenna öljy tai rasva pannulla. Paista sipuleita ja valutettua (jos tarvitsee, minun ei tarvinnut) soijarouhetta hetki. Mausta ja pyöritä vielä hetki pannulla.
Sekoita maustettu soijarouhe makaronien joukkoon (lisää halutessasi mukaan osa juustoraasteesta) ja kumoa seos uunivuokaan. Sekoita maitoon munat (rouhaisin lisäksi munamaitoon vielä mukaan vähän mustapippuria) ja kaada makaroniseoksen päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

Haastan sinut kokeilemaan tätä, mielellään johonkin paatuneeseen lihansyöjään!

Oma laatikkoni saa varsinaisen tulikasteensa myöhemmin tänään, kun muutoin niin ennakkoluuloton, mutta jostain syystä näihin soija- ja tofujuttuihin erittäin skeptisesti suhtautuva  Mies pääsee maistamaan tuotosta :D



Kaveriksi laatikolle voit tekaista rieskat. Ja tällä tosiaan tarkoitan, että tekaista! Olivat todellakin helpot ja nopeat tehdä. Löysin ohjeen täältä.

Kokeilin rieskoja sekä perunasta, että porkkanasta, ja minun makuuni porkkana selviytyi kisan kirkkaaksi voittajaksi, suosittelen siis käyttämään porkkanasosetta. (Laitoin valmiin Pirkka-porkkanasosepötkön.)



Novelle-rieskat (n. 12 kpl)

3 dl porkkanasosetta (tai perunasosetta)
1 kananmuna
1 tl suolaa
3 dl jauhoja
0,5 dl Novelle Citronellea (voipi varmaan korvata jollain muullakin ;)
tuoretta timjamia riivittynä

Ohje alkuperäisellä sivulla kuuluu näin:

"Mittaa kulhoon 3 dl jääkaappikylmää perunasosetta ja lisää kananmuna. Sekoita tasaiseksi, lisää suola ja reilusti tuoretta timjamia. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi paksuksi seokseksi. Lisää Novelle Citronelle ja sekoita varovasti tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää, mutta ei valuvaa. Nosta lusikalla taikinakekoja leivinpaperille ja painele ne vedellä tai Novellella kostutetuin käsin noin 1 cm paksuisiksi pyöreiksi lätyiksi. Pistele rieskoihin reikiä haarukalla ja paista 245 asteisessa uunissa 10–12 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet kaunista väriä pintaan. Nauti välipalana tai höyryävän keiton kaverina."

Mulla tuli taikinasta porkkanasoseen kanssa niin löysää, että ei kyllä jäänyt mitään reikiä kun silti tunnollisesti ohjetta noudattaen haarukalla pistelin :D Herkullisia olivat kuitenkin!

Porkkanaversiot katosivat niin nopeasti parempiin suihin, että en ehtinyt edes ottaa kuvaa.
Kuvassa perunaversiot.








6 kommenttia:

  1. Oi mitä ihania ruokaohjeita. Minä en ole onnistunut tekemään hyvää soijarouhemakaronilaatikkoa, vaikka olen varmaan yli viittä ohjetta kokeillut. Täytyy tuo sinun ohjeesi laittaa seuraavaksi kokeiluun. Rieskoista herahti vesi kielelle. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tämä oli kyllä tosi hyvää! Mietin, että soijarouheen voisi maustaa myös vaikka tacomausteella, niin saisi vielä lisää makua. Mutta voimakkaan makuinen juusto teki kyllä tälle aika hyvää... :) Jos kokeilet, niin kerro tykkäsitkö!
      Rieskoista kannattaa tosiaan ehdottomasti tehdä ainakin porkkanasoseversio, olivat niin hyviä, että hävisivät ennen iltaa :D

      Poista
  2. Voi täytyypä kokeilla tuota makaronilaatikkoa! Minä olen myös ollut lihattomalla ruokavaliolla koko tämän vuoden ja osittain jo viime syksynäkin, enkä myöskään ole hetkeäkään katunut. Toki olen ainoa lihaton meidän 5-henkisessä perheessä, joten kaikki tällaiset ohjeet (jotka maistuvat todennäköisesti myös lihanystäville) ovat tervetulleita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kokeilemaan! :)
      Tiedän muitakin, jotka ovat jättäneet juuri viime aikoina lihan pois, hieno homma! Itse luovuin siitä eettisistä syistä, ja ajattelin, että jos tulee positiivista terveysvaikutusta samalla, niin se on kaikki kotiinpäin. On ollut tosi hyvä päätös, olin aika pitkään kamppaillut lihansyönnistä johtuvan huonon omantuntoni kanssa.

      Myös meillä muut syövät lihaa. Kun tähän yhdistää vielä ensin kahden, nyt onneksi enää yhden lapsen maidottoman ruokavalion, on ollut aika haasteellista keksiä ruokia, jotka sopisivat (ja maistuisivat) kaikille... Usein teen muille oman ruuan, ja syön itse (tai syömme Miehen kanssa) sitten illalla jonkun ruokaisan salaatin. Onneksi mieheni on myös innokas salaatinsyöjä...

      Monesta kasvisruuasta saa tosi maistuvan juuri juustolla, kermalla ja mausteilla! Nyt alkaa onneksi vähän helpottaa, kun perheen pieninkin sietää jo joitain maitotuotteita :)

      Yksi lemppareistani on muuten punajuuri-aurajuustopaistos: viipaloituja punajuuria, aurajuustomurusia ja kermaa uunivuoassa paistettuna. On maistunut myös lihansyöjille! Jos ei muuten, niin sen lihan lisukkeena ;)

      Poista
  3. Lurps, kuulostaa ihanalta! Meillä ei soija missään muodossa kelpaa muulle perheelle :( eikä aurajuusto. Eikä pavut, missään muodossa. Eikä mikään hitto vie! :D teen tätä vaikka sit itelleni! Ja mistäs sitä tietää vaikka tää meniskin muillekin...,toivossa hyvä elää, ja on kuitenkin erilaista kuin ennen tekemäni. Mitäs se mies muuten tykkäsi??

    -Katri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä voisi kyllä jo melkein huijata, tai siis ihan vaan jättää mainitsematta, että siinä on soijaa :D Jos vaan pystyy... ite en oikein osaa narrata missään asiassa ;)

      Mies ei eilen illalla tainnut syödäkään muuta, kuin edellisen illan pannaria, mutta maistoi kuitenkin lasten nähden kohteliaasti lusikallisen ja sanoi, että nam, hyvää :D
      Pakotan sen kyllä syömään vielä ihan kunnon annoksenkin...

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.