Tuoksua, tuoksua, tuoksua rakkauden

28.5.2014

Alkukesän tuoksumaailma ja juuri nyt huumaavasti kieloilta tuoksuva kotipiha toivat jälleen mieleen miljoona muistoa ja saivat miettimään tuoksumuistia. Sanovat, että vaikka muu muisti heikentyy tai menee, tuoksumuisti säilyy.

Lisäksi ainakin itselläni on vahva biisimuisti (vai miksi sitä nimittäisi?) ja monesti nämä kaksi yhdistyvät mielessäni.

Yksi minulle rakkaimmista tuoksuista on tuomenkukkien tuoksu. Siitä tulee aina mieleeni Suvivirsi. Ja se, miltä koivut neitseellisen vihreine, tuulessa havisevine lehtineen näyttivät kevätkirkon ikkunoiden läpi, kun Suvivirttä laulettiin. Se tunne, kun koulutyöt oli tehty ja alkoi pitkä, joutilas kesäloma täynnä pelkästään mieluisaa tekemistä.
Varoittelevat, että minkä tänne nettiin laittaa, sitä ei enää ikinä saa pois.

Lasken sen varaan.

Halusin kirjoittaa muistiin tuoksuja ja muistoja, joita en ikinä halua unohtaa.

Leppeiden kesäiltojen tuoksu. Nuoruuden vaniljahajuveden tuoksu. Nuoruuden punaisen Date -hajuveden tuoksu. Nuoruuden Gloria Vanderbilt-hajuveden tuoksu. En usko, että voisin enää käyttää sitä, vaikka voisinkin nuuhkia sitä loputtomiin. Se liittyy niin vahvasti nuoruuden kesäiltoihin. Saa muistamaan, miltä kotikaupungin paloasema näytti ilta-auringossa saunan ikkunasta ennen kuin ystävä pyöräili pihaan ja tuli hakemaan kaupungille. Miten Mummin pesuhuoneen kaapissa oli tätä tuoksua loppuun asti.

Nivea- ja Yves Rocherin aurinkovoiteet. Kiireettömät aurinkopäivät uimarannalla. Nuorena kotikaupungissani järven rannalla. Myöhemmin meren rannalla aaltojen kohistessa tai hotellin uima-altaalla iloisia uimisen ääniä kuunnellen. Tästä muistuttaa erityisesti myös yksi Blistex -huulirasvoista tuoksuineen.

Meren suolainen tuoksu tuulen leyhyttäessä hiuksia ja aaltojen kohistessa rantaan

Linna Shampoo. Kesäilta ja mökkisauna. Kiukaan äänet, napsumista ja puiden pauketta. Kuinka katosta valui päähän pihkaa jos sauna kuumeni liikaa. Miltä polun laattakivet poimuineen tuntuivat paljaan jalkapohjan alla uimaan juostessa, kun piti päättää, meneekö järveen laiturin portaita vai laiturin sivusta. Miltä ruosteenruskea järvenpohja kivineen näytti peilityynellä säällä kesäillan auringossa. Miten roskat tarttuivat jalkapohjiin, ja ne piti huuhtaista portaille laitetussa vesiämpärissä ennen saunaan palaamista.

Terva. Bensiini. Kesä. Mökki. Vene. Perämoottorin pärinä. Telkkarista Formulaa ja Levyraati. Dallas ja Dynastia, jonka tunnusmusiikkia rakastin (verestä muistiasi täällä). Saunan jälkeen lettuja tai makkaraa. Vuode takkatuvan vuodesohvassa, ikkunan raosta veden liplatusta rantakivissä ja koivunlehtien havinaa.

Mankeloidut lakanat. Se tunne, kun saa upota saunan jälkeen, iho vielä viimeisestä uinnista viileänä puhtaiden, ulkona kuivuneiden, mankeloitujen lakanoiden väliin.

Sima. Iloinen vappu. Syksyn tuoksu ilmassa jo aavistuksen kirpeinä elokuun päivinä. Kuinka ihanaa oli, kun joutilaan kesän jälkeen alkoi taas koulu. Näki kaikki kaverit ja sai ostaa uuden repun ja penaalin tarvikkeineen. Joulukinkun tuoksu leijailemassa uunista talvisena pakkasyönä. Sellaisena yönä, jona puut paukahtelevat ja lumi narskuu jalkojen alla.

Lasissa sihisevä Coca-cola jäillä. Se opiskeluaikojen kiireetön kesä, kun töitä oli vain osaksi kesää. Kun vietin kaikki päivät meren rannalla auringossa maaten ja kaikki illat luin parvekkeella Robin Cookia ja Patricia Cornwellia aamuyöhön asti cocista juoden ja Santanan Smoothia kuunnellen.

Ruskea mokkatakki. Body Shopin mantelikäsivoide. Se, kun olin päässyt työhön josta olin kauan haaveillut ja joka on ainoa työ jota toistaiseksi olen rakastanut.
Koiran asfaltilla kävelystä kuumien ja karheiden anturoiden tuoksu ja tuntu poskea vasten.

Bossin Bottled -miestentuoksu. Kun olimme vasta tavanneet Mieheni kanssa ja hän vei minut katsomaan Supremesiä (siitä muuten aavistin tiesin tästä tulevan jotain). Kuinka hän luonani yövyttyään silitti paitaansa eteisessäni ja tämä tuoksu jäi leijailemaan jälkeen, kun hän lähti töihin.
Valentinon Rock´n Rose, YSL:n Cinéma, Salvatore Ferragamon Incanto Shine. Rakkaimmat hajuveteni. Rock´n Rose ja Cinéma kilpailevat paikasta tärkeiden iltojen ylellisenä tuoksuna. Niitä olen suihkaissut aina kun on ollut tiedossa oikein erityinen ilta. Incanto Shineen ihastuin jossain Aasiassa, ehkäpä Hong Kongissa. Suihkaisin tuoksua kokeeksi ja huomasin palaavani nuuhkimaan sitä vähän väliä ostosreissun lomassa. Ostin pullon ja jäin sille tielle. Moni on kysellyt tästä tuoksusta, ja tähän ihastui myös miespuolinen asiakas, joka vähän hämillään kysyi mitä hajuvettä minulla on, kun hän kovin mielellään ostaisi sitä vaimolleen. Ei ollut kuulemma koskaan ennen tehnyt sellaista, tai yleensäkään osannut ostaa mitään hajuvettä.

Vauvan tuoksu. Aiemmin luulin tämän olevan joku ihan abstrakti asia, mutta elämä osoitti toisin. Se ainutlaatuinen, vastasyntyneen pienokaisen tuoksu, joka kestää vain hetken, mutta jää viipyilemään vanhemman nenään lopuksi elämää.


Mitkä tuoksumuistot ovat sinulle tärkeitä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.