30.4.2014

♪ ♫ Leipuri hiiva, hän asuu meidän tiellä ♫ ♪

Tykkäätkö leivästä? Vastapaistetusta? Tuoksuvasta, rapeakuorisesta ihanuudesta? Olisiko mieleesi jos pääsisit nauttimaan siitä helposti ja vaivattomasti, ilman vaivaamista?

Niin ajattelinkin.

Tässäpä edelleen jakoon superhelppo ja superherkullinen ohje, josta kiitän ja kumarran Belle Baie -blogin leipuriguru Suvia.

PATALEIPÄ
 
4 dl vettä
herneen kokoinen nokare hiivaa
1 1/2-2 tl suolaa tai 1 rkl sormisuolaa
7 dl vehnäjauhoja
(maustamiseen pähkinöitä, juustoraastetta,
pellavansiemenrouhetta tms.)

Liota hiiva haaleaan veteen. Sekoita mukaan suola. Lisää jauhot välillä sekoittaen. Taikina jää löysähköksi, kuin hieman paksumpi kaurapuuro. Peitä kulho ja anna taikinan nousta 10-12h huoneenlämmössä. 


Kun taikina on noussut aikansa, kumoa se hyvin jauhoitetulle pöydälle. Kääntele taikinasta pallo mutta älä vaivaa! Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia. Laita sillä välin uuni 225 asteeseen ja pata uuniin. 30 minuutin jälkeen ota pata uunista ja nakkaa taikinapallo pataan. Kansi päälle ja pata takaisin uuniin. Leipä saa paistua kannen alla n.30 minuuttia. Tämän jälkeen otetaan kansi pois ja leipä paistuu vielä 15 minuuttia. Leipä kipataan padasta ulos ja valmista tuli! Paistoajoista voi tarvittaessa nipistää pikkuisen.
 
Koska meillä meininki on mitä on, valmistusprosessi ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Käsi ylös, joka yllättyi...

Koska ohjeessa sanottiin, että nostatusaikaa voi huoletta pidentää, en ottanut suuria paineita leivän saamisesta uuniin ajallaan.
Ensimmäinen virhe.
Laitoin taikinan nousemaan perjantaina. Epäilin sen olevan liian paksua, ja lorautin vielä lopuksi sekaan tilkan vettä.
Toinen virhe.
Taikina vaikutti koostumukseltaan sopivalta. Kun leivonta-aika lauantaiaamuna koitti, oli taikina vielä liian laihan tuntuista. Päätin antaa sen tekeytyä vielä iltaan ja katsoa sitten, miltä näyttää.
Kolmas virhe.
Homma yllättäen unohtui. Sunnuntaikin livahti ohi ilman, että taikina viivähti ajatuksissani kertaakaan nanosekuntia pidempään.
N:s virhe.

Maanantaina Miehellä meni hermot jääkaapissa möllöttävään kulhoon.

Minun vetäessäni Pojan iltapuuroshow´ta hän lisäsi taikinaan jauhoja, pyöritteli palloksi, kuumensi padan ohjeen mukaan. Heitti taikinan pataan ja paistoi. Ja voilà! Sieltähän tupsahti yhtä kaunis leipä kuin muillakin! Meidän leipämme on sisältä tiiviimmän näköinen kuin muilla, johtunee suuremmasta jauhomäärästä. Maku oli kuitenkin kohdallaan.

Mitä tästä opimme?
Jos olet meitä tolkumpi, suosittelen pitäytymään alkuperäisessä ohjeessa. Jos taas olet siinä elämänvaiheessa (tai ihan muuten vaan lahopää), että jatkuva härdelli saa pienimmänkin päässäsi orastavan ajatuksenpoikasen katkeamaan ennen kuin se pääsee edes syntymään, nou hätä! Voit silti onnistua jossain välissä pyöräyttämään maistuvan leipäsen.

Tätä älä jätä kokeilematta!


Et ehkä ylläty kun kerron, etten ole missään välissä ehtinyt somistaa kotia serpentiinein ja ilmapalloin, ja pukea poikasia söötisti mätsääviin vaatteisiin vappuhattuineen ja  muine tilpehööreineen kuvaamista varten. Sima on tekeytymässä vasta ajatuksen tasolla (ensi vuonna sitten). 
Vappukoristelut? Kuva (tältä päivältä) puhukoon puolestaan.

Eipä hätää! Vappu tulee silti ;)

Olen luvannut Pojalle vappupallon (on muuten pikkuisen niiden perään kaupassa kuolannut...)  ja sanani pidän. Tänään mennään sitä vappuaaton kunniaksi noutamaan.

Aurinko paistaa ja tunnelma on korkealla.
 
ILOISTA VAPPUA KAIKILLE!

2 kommenttia

  1. Great minds think alike, jälleen kerran vähän spooky, mä nimittäin tein TÄNÄÄN just tuota kyseistä leipää! Eri blogista ja pienin eroin kylläkin, mutta samainen periaate silläkin. Mulla oli taas aluksi taikina aivan tosi löysää, sit leipomisvaiheessa jouduinkin lisäämään tosi paljon jauhoja, ja kuten teilläkin, leivästä tulikin sit sisältä aika tiivis. Mut hyvää oli!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oho, jopas taas sattui! :0 :)
      Kiva kuulla että teilläkin maistui! Toivottavasti on ollu kiva vappu :)

      Poista

© AINA LÄHELLÄNI. Made with love by The Dutch Lady Designs.