Kirjahaaste

18.12.2013

(Kuvan otti Mies. Minä käskin pyysin.)
No nyt tuli kyllä Facebookissa vastaan haaste, johon en voi olla osallistumatta. Teen sen tässä:

"Laita statukseesi kymmenen kirjaa, jotka ovat koskettaneet sinua jollain tavalla. Älä mieti liikaa, käytä vain pari minuuttia... Kirjojen ei tarvitse olla suuria tai hienoja."

Itse olen lukenut aina paljon, kylläkin vain ihan pelkästään puhdasta viihdettä. Opin lukemaan 3-vuotiaana, joten olen ehtinyt lukea lasten- ja nuortenkirjojakin paljon (ja olen samalla todiste siitä, että varhainen lukemaan oppiminen ei tosiaankaan ole todiste mistään ylivertaisesta neroudesta...). Osa minuun eniten vaikuttaneista kirjoista on siis ilman muuta noita nuoruusvuosien kirjoja. Siitä lähtien, kun opin lukemaan, ei ole ollut sellaista aikaa, että yöpöydällä ei olisi jotain kesken olevaa kirjaa.

Lukemistyyli muuttui kuitenkin jo ensimmäisen raskauden myötä suuresti. Raskausaikana keskittymiskykyni oli olematon, enkä jaksanut keskittyä lukemaani kuin parin sivun verran kerrallaan. Ja jos tarina olisikin onnistunut tempaamaan mukaansa, olin iltaisin niin väsynyt, että kirja tippui naamalle saman tien (luen nykyisin lähes yksinomaan iltaisin sängyssä).

Ensimmäisen lapsen synnyttyä lukemisessa tapahtui uudenlainen muutos: en pysty lukemaan MITÄÄN, missä tapahtuu mitään murheellista, saati sellaista, jossa lapsille tapahtuu jotain epämiellyttävää. Tai eläimille. Tästä syystä uusin Khaled Hosseinin kirja (Ja vuoret kaikuivat) jäi ikäväkseni kesken heti ensimmäisillä sivuilla, vaikka olin odottanut sen lukemista kuin kuuta nousevaa. Tuli heti alkumetreillä sellainen olo, että itkuahan tästä seuraa, ja vieläpä kohtuuttoman paljon, joten lykkäsin suosiolla sen lukemista myöhempiin aikoihin (eläkkeeseen?).

Tässä lista, jonka laatimiseen ei tosiaan paria minuuttia kauempaa mennyt:

1. L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet.

Koko Anna-sarja on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Rakastin myös tv-sarjaa, jota rakkaan Mummini kanssa aikoinaan yhdessä seurasimme, ja sen VHS-kaseteille tallensimme. Oi ♥

2. Danielle Steel: Kaleidoskooppi

Ihanaa hömppää, kuten koko kirjailijan alkuvuosien tuotanto (viime vuosien liukuhihnatuotoksia en ole kyllä jaksanut enää edes vilkaista). Ensimmäinen aikuisten kirja, jonka luin 10-vuotiaana.

3. James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni

Rakastin koko tuotantoa, mutta jos yksi on pakko valita, niin olkoon se tämä ensimmäinen kirja.

4. Laila Hietamies: Mäeltä näkyy toinen mäki

Olen lukenut Laila Hietamieheltä useita kirjasarjoja, ja rakastan hänen kirjojaan. Minussa asuu pieni maalaisromantikko (= maalainen). Tämä oli ensimmäinen lukemistani Hietamiehen kirjoista.

5. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Myös Leijat Helsingin yllä oli loistava, mutta tämä oli jotenkin vielä vaikuttavampi. Sanat eivät riitä kuvaamaan. Luin viimeiset sivut säästellen, sivu-kaksi kerrallaan; harmitti niin kovasti kun tiesi sen kohta loppuvan.

6. Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Yhtä täydellinen kirja, kuin edellinen Westön teos. Kirjoitti muuten Kabulista niin kauniisti, että teki mieli lähteä siellä käymään.

7. Zadie Smith: Kauneudesta

En oikeastaan edes tiedä miksi, mutta jäi jotenkin vaikuttavana mieleen.

8. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Olen iloinen, että tulin lukeneeksi tämän. En olisi varmaan koskaan tullut siihen tarttuneeksi, mutta keksimme Miehen kanssa, että molemmat joutuvat lukemaan jonkun toisen valitseman kirjan. Hän valitsi minulle tämän, ja hyvä niin. En osaa sanoin kuvailla, miten hyvä tämä kirja on, siis suosittelen antamaan sille mahdollisuuden! Kesti aika kauan, että lukeminen lähti rullaamaan, mutta kyllä se sitten siitä. Mies muuten luki tuon Laila Hietamiehen Mäeltä näkyy toinen mäki... ;) Tämä kokeilumme jäi jostain syystä siihen yhteen kertaan.

9. Anna-Leena Härkönen: Kauhun tasapaino ja muita kirjoituksia

Olen Anna-Leena Härkösen fani. Muutkin kirjat ovat loistavia, mutta kolumnikokoelmista en saa tarpeekseni. Hatunnosto!

10. Enid Blyton: Viisikko aarresaarella

Viimeinen valinta aiheutti hieman päänvaivaa. Ilman muuta valitsin jonkun Enid Blytonin kirjoista, mutta olen rakastanut kaikkia sarjoja. Viisikon lisäksi ylitse muiden olisi ollut Seikkailu-sarja. Näiden välillä päädyin Viisikoihin ja kun taas yksi on valittava, olkoon se kirjoista ensimmäinen. Kukapa ei näitä rakastaisi? Järkytyin aikoinaan, kun kuulin, että Enid Blyton on nainen. Samoin muuten järkytyin, kun ilmeni Sidney Sheldonin (jonka kirjoista jonkun olisin myös voinut listalle nostaa!) olevan mies.

Edellä mainittujen lisäksi on pakko antaa bonuspalkinnot Neiti Etsivä- ja Harry Potter -sarjoille. Neiti Etsivät nyt lienevät sanomattakin selviä nuoren tytön lukemisia. Harry Potterit löysin aikoinaan vähän vahingossa; kohu oli melkoinen, ja ajattelin lukea ensimmäisen kirjan ihan vain tietääkseni mistä puhutaan. Niinhän se vei mennessään, ja luin kaikki putkeen.

Huumorin ystäville suosittelen lisäksi Seppo Hyrkäksen hengentuotteita (mm. nämä: Tosimies ei ikäänsä itke, Tosimies ei torttuun tukehdu. Miten torjun naisten lähentelyn, Selityksiä, selityksiä! Hätävalehtelun käsikirja). Naurutakuu!

Koska blogini on hädintuskin nähnyt päivänvalon ja lukijoita on vasta kourallistakin vähemmän (ja nekin kavereita), en haasta mukaan sen kummemmin, kuin että jos nyt satut tämän bongaamaan, niin lähde ihmeessä mukaan! You know what to do: kommentoi joko kommenttiboxiin, tai laita linkki blogiin.

Innostuin kovin myös toisesta vastaan tulleesta haasteesta: karkkihaasteesta! (Täällä: http://www.projectmama.info/2013/12/karkkien-top-10.html)

Karkkien suhteen olen kuitenkin aika ronkeli, joten tämä vaatii kuitenkin jo hieman enemmän paneutumista. Jätän ajatuksen mietintämyssyyn, ja palaan siihen kun aika on kypsä.

2 kommenttia:

  1. Mulla on pieni aavistus, että olen lukenut sitä suppeamman aihealueen blogia :) Tai sitten olen ihan hakoteillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mielestäni vastasin tähän jo aiemmin, mutta itselläni se ei ainakaan näy. Siis piti sanomani, että et ole hakoteillä ;) Kiva kun löysit myös tänne! :)

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.